W dniach 25 - 26 września odbędzie się V Tydzień Retina AMD. W ramach kampanii odbędą się pikniki edukacyjne w Warszawie, Krakowie oraz Sopocie. Odwiedzający będą mogli m.in. skorzystać z bezpłatnych badań dna oka i konsultacji lekarskich.
Jeden z bardziej popularnych powodów, dla których ludzie angażują się w ćwiczenia i zdrowe odżywianie to chęć ładniejszego wyglądu i młodego samopoczucia. I choć połączenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń fizycznych nie jest dokładnie tak samo skuteczne, jak mityczna Fontanna Młodości, może być bardzo efektywne w utrzymaniu ciała i umysłu w dobrej formie. Okazuje się też, że mało popularny związek pełni tu trudną do przecenienia rolę - mowa o witaminie K.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
Co roku około miliona osób wymaga hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy mięśnia sercowego, a zgony spowodowane chorobami sercowo - naczyniowymi stanowią prawie połowę wszystkich przypadków śmiertelnych.
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Ból jest to przykre, negatywne doznanie czuciowe i emocjonalne, związane z rzeczywistym lub możliwym uszkodzeniem tkanek. Towarzyszą mu różne objawy związane z pobudzeniem autonomicznego układu nerwowego (przyspieszenie czynności serca, wzrost ciśnienia tętniczego) i wzmożonym wydzielaniem niektórych hormonów (np. hormonów kory nadnerczy) oraz zmiany zachowania. Ratunkiem może być neurostymulacja - nowoczesna metoda leczenia za pomocą impulsów elektrycznych.
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Stragany uginają się teraz pod ciężarem jesiennych owoców: jabłek, śliwek, gruszek. A co wyniknie z połączenia śliwki i jabłka? Pyszny i zdrowy sok.
Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone stanowią często ulubioną przekąskę zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Naukowcy odkryli, że warzywa mogą być bardzo skuteczne w powstrzymywaniu rozwoju chorób serca. Brokuły, kapusta i kalafior okazują się być skuteczne niczym lekarstwa.
Aronia jest jednym z najbogatszych źródeł, cennych dla zdrowia antocyjanów, witamin, mikroelementów i błonnika, a jej zawarte w jej owocach przeciwutleniacze są najsilniejszym, naturalnym antyoksydantem ze wszystkich znanych owoców.
Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.