Awokado jest szeroko polecane jako składnik zdrowej diety, bo zawiera „dobry" tłuszcz i wiele innych pożytecznych składników odżywczych. Badacze sądzą, że może być również pomocne w walce z określonym rodzajem rakiem.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Jeśli chcesz zadbać swoją tarczycę, jedz więcej ryb, radzą eksperci.
Dieta Paleolityczna to jeden z najbardziej popularnych trendów żywieniowych w ostatnich latach, a w 2013 roku była najczęściej wpisywaną dietą w wyszukiwarkę internetową. Ideą przewodnią diety jest spożywanie grup produktów, które jedli nasi przodkowie w epoce kamienia.
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Jak wynika z nowych badań, stosowanie tzw. „zachodniej diety" po rozpoznaniu raka prostaty może zwiększyć ryzyko śmierci z powodu tej choroby.
Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta sprzyja zarówno lepszemu samopoczuciu fizycznemu, jak i psychicznemu, niektóre produkty mają jednak „specjalne" właściwości - ich spałaszowanie może osłabić stres.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Walczysz z nałogiem palenia papierosów? Zobacz, czego unikać i co robić, by sobie pomóc w rzuceniu palenia.
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.