Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego przed sklepową półką spędzamy dłuższą chwilę, aby przeanalizować skład produktu, przeczytać etykietę i sprawdzić skąd pochodzą jego składniki. Nie lubimy kupować przysłowiowego kota w worku. Każdy z nas do swojego koszyka pragnie włożyć produkt, który będzie najwyższej jakości, ale w przystępnej cenie.
Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.
Wystarczy serwować sobie jedno jajko dziennie, by uchronić się przed poważnymi kłopotami z układem sercowo naczyniowym – twierdzą chińscy uczeni.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) zaleca dwie porcje ryb tygodniowo - to pomoże uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi i takimi zdarzeniami, jak zawał czy udar.
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Sądzisz, że zapominalstwo staje się dla ciebie coraz większym problemem? Wprowadź kilka prostych zmian, a dostrzeżesz poprawę pamięci - wystarczy parę modyfikacji w stylu życia, by móc liczyć na lepszą umiejętność zapamietywania.
Wiele psów to prawdziwe łakomczuchy, nieodstępujące od człowieka podczas jego posiłku. Jednak nawet gdy twój ulubieniec bardzo usilnie prosi cię o jakiś smakołyk, nie pozwól, by jego „chcenie" wzięło górę, bo zamiast przyjemności ze zjedzenia czegoś dobrego, możesz przysporzyć psu poważnych problemów ze zdrowiem.
Stany zapalne w organizmie to naturalna reakcja, ale jeżeli się przedłużają, wywołują poważne szkody. Przewlekłe stany zapalne sprzyjają m. in. zaburzeniom pracy jelit, zapaleniu stawów i astmie. Poza tym mają związek z otyłością, zespołem metabolicznym, chorobami układu krążenia i innymi chorobami przewlekłymi. Z badań wynika, że chroniczne stany zapalne mogą być zmniejszone poprzez picie jogurtów.
Słońce wróciło już na dobre, a letnia pogoda sprzyja wypadom nad wodę czy do parku. Każdy z nas marzy o pięknej opaleniźnie, ale co zrobić, by uzyskać zadowalający efekt bez ryzyka poparzenia?
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Skóra to graniczny obszar między nami a otaczającym światem. Nic dziwnego, że to właśnie ona jest wystawiona na wiele szkodliwych czynników. Niestety, sami także przyczyniamy się do jej ciężkiego losu, czasem nawet nie wiedząc jak wiele z codziennych czynności zwyczajnie jej szkodzi. Oto lista 21 czynników szkodliwych dla skóry.
Wielu ludzi zniechęca się do diet, ponieważ wymagają od nich długich godzin odczuwania głodu. Dietetycy twierdzą jednak, że da się jeść sporo, tak, by nie czuć się głodnym, a jednak schudnąć.
„Gdy Polak głodny, to zły" - badania dowiodły, że to powiedzenie jest prawdziwe. Mało tego, dotyczy nie tylko nas, ale wszystkich innych narodów. Gniew związany z odczuwaniem głodu to realna emocja.
Dla pacjentów chorych na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, sposób odżywiania się zaś jednym z pomocnych w tym elementów. Nowe badania pokazały, że w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 1 skuteczna w tym zakresie może być dieta niskowęglowodanowa.
Czosnek słynie z właściwości leczniczych przydatnych w walce z przeziębieniem i grypą, ale badania wykazały jego znacznie szersze spektrum zastosowań - może pomóc uchronić się przed zwyrodnieniami stawów, a także powstrzymać starzenie się mózgu. Do listy korzyści z jedzenia tego warzywa można teraz dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2 i nie tylko.