Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
Niemal każdy doświadczy nadciśnienia w miarę starzenia się. Jednak wiedza o tym, jak poizom ciśnienia krwi może się zmieniać w ciągu całego życia, pozwoli lepiej zrozumieć, dlaczego warto kontrolować je w każdym wieku.
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Regularne jedzenie śniadań i unikanie przekąsek późną porą to najlepszy sposób odpowiednie spalanie tłuszczu oraz utratę na wadze.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Kobiety w średnim wieku, które wprowadzają zdrowe nawyki do codziennego życia, mogą uchronić się przed udarem.
Kwarantanna i praca z domu sprzyja podjadaniu, bo sięgamy po jedzenie z bardzo różnych powodów, nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Warto jednak pomyśleć, zanim się weźmie coś do jedzenia poza wyznaczonymi posiłkami, dzięki temu łatwiej jest kontrolować wagę.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca