Chcesz być bardziej spostrzegwaczy/a? Odpowiedni miks owoców i warzyw może pomóc jaśniej myśleć, zwłaszcza jeśli komponenty pozostaną surowe, wówczas bowiem ich składniki nie ulegną zmianie, mówi Martina Navratilova, orędowniczka zdrowia oraz fitness z AARP.
Doktor Nita Forouhi, badaczka, która prowadziła długoterminowe badanie w Addenbrookes Hospital w Cambridge, radzi: - Kluczem do sukcesu jest kontrola kalorii do samego rana. Trzymaj się starego przysłowia: „śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą".
Jak wykazuje nowe badanie, Brytyjczycy powyżej 55 roku życia często są na permanentnej diecie.
Naukowcy odkryli nowy sekret piękna - to dieta bogata w owoce i warzywa. Według uczonych z Uniwersytetu w St Andrews, wśród kaukazoidów (jedna z trzech "wielkich ras" człowieka współczesnego wyróżnionych przez G. Cuviera) najbardziej pożądane twarze i cerę mają ci, którzy spożywają dużo owoców i warzyw.
Cellulit dotyka niemal wszystkie kobiety, bez względu na wiek. Nic dziwnego, że wraz z nadejściem wiosny parkowe aleje i sale fitness zapełniają się miłośnikami porannej gimnastyki i joggingu.
Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
Badania przeprowadzone przez jedną z wiodących stron brytyjskiego Internetu wykazało, że 74% kobiet kłamie na temat swoich wymiarów, większość pań twierdzi, że mają o jeden rozmiar mniej niż w rzeczywistości.
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Twoja talia jest szersza niż biodra? Jeśli tak, jesteś ponad dwukrotnie bardziej narażony/a na rozwój demencji w latach dojrzałych, uważają szwedzcy naukowcy.
Tysiące osób na całym świecie właśnie rozpoczęły dietę po corocznym, bożonarodzeniowym oddawaniu się przyjemnościom, ale jak sugerują badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Appetite, im bardziej skomplikowana dieta odchudzająca tym większe prawdopodobieństwo szybkiej rezygnacji z niej.
Początek roku to dobry czas na zmianę stylu życia i przyzwyczajeń zdrowotnych. Warto zastanowić się jaka jest nasza kondycja psychofizyczna, co chcielibyśmy zmienić w naszym stylu życia w porównaniu z minionym rokiem, jakie mieliśmy największe problemy zdrowotne.
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
W porze zimowej szczególnie ważne jest, aby cieszyć się spokojem i umieć zredukować rosnący poziom stresu. Jane Garton z sagazone oferuje kilka rad.
Spodziewasz się gości podczas Świąt lub też sam/a jesteś zaproszony/a na świąteczny obiad? To nie ma znaczenia, bowiem efekt jest taki sam - będzie to czas ciągłego kuszenia. Na stołach jest tyle potraw, że niełatwo jest spróbować tego wszystkiego, ale „robimy, co możemy"... jak zatem uniknąć przejedzenia?
Picie kawy pomaga powstrzymać zaburzenia poznawcze przy migotaniu przedsionków