Jeśli chcesz schudnąć i utrzymać niższą masę ciała, skomponowanie zdrowej diety, dbanie o samokontrolę i motywację to klucze do sukcesu.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Nadwaga w dzieciństwie i we wczesnej dorosłości to czynnik ryzyka powstawania zakrzepów krwi w późniejszym życiu, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Göteborgu.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Niepewność co do zachowania pracy ma związek ze wzrostem wskaźnika masy ciała. Zatrudnienie o niepewnym charakterze może przyczyniać się do gorszych wyników zdrowotnych.
Osoby próbujące schudnąć, które nie są w stanie wykonywać ćwiczeń aerobowych, mogą podejmować treningi siłowe i uzyskać dobre rezultaty.
Demencja to narastający globalny problem zdrowotny, który obecnie dotyczy 50 milionów ludzi, a szacuje się, że do 2050 roku liczba pacjentów wzrośnie do ponad 150 milionów. Otyłość, mierzona głównie za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI), pozostaje światowym problemem. Eksperci sugerowali, że otyłość w wieku średnim może prowadzić do nasilonego ryzyka demencji. Jednak związek między BMI i ryzykiem otępienia pozostawał niejasny.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Zidentyfikowano dwa różne typy otyłości, które mogą mieć odmienne konsekwencje dla ryzyka chorób i reakcji na leki.
W Chinach odkryto, że osoby z niskim BMI są w rzeczywistości znacznie mniej aktywne niż ludzie o BMI w normalnym zakresie.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Aktywni fizycznie seniorzy mogą uchronić się przed skutkami uszkodzenia obszarów mózgu, które mogą wpływać na ich zdolności ruchowe.