W ciągu ostatnich czterech miesięcy w sklepach regionu łódzkiego liczba przeterminowanych artykułów spożywczych wzrosła dwukrotnie. Inspektorzy Inspekcji Handlowej twierdzą, że sytuacja zmieni się jeszcze na gorsze, kiedy pod koniec marca w życie wejdą przepisy ustawy o swobodzie działalności gospodarczej - pisze Dziennik Łódzki.
U osób starszych wzrasta częstotliwość występowania zakażeń i zatruć pokarmowych. Jest to spowodowane różnymi przyczynami, często niezależnymi od samych seniorów, ale w niektórych przypadkach zatruciom można zapobiec bardziej dbając o czystość lub… zakładając okulary.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Nowy rok zazwyczaj przynosi nowe ceny, tak będzie również w tym przypadku. W 2008 roku koszty poniesione w związku z zakupem produktu będą wyższe co najmniej o 8%. Jak twierdzą ekonomiści, podwyżki są nieuniknione z powodu większej konsumpcji w Chinach i Indiach, a także wzrostu produkcji biopaliw.
Kupując żywność ekologiczną zazwyczaj musimy za nią zapłacić więcej niż za produkty konwencjonalne. Przeważnie różnica w cenie wynosi około 20% - 50%. Co kryje się w tej różnicy?
Po raz jedenasty w całej Polsce Banki Żywności współpracujące z Federacją Polskich Banków Żywności organizują Świąteczną Zbiórkę Żywności. Potrwa ona od 30 listopada do 2 grudnia. W wybranych sklepach na terenie kraju będą przygotowane specjalne stoiska, w których będzie można zostawić żywność dla najuboższych. Pomóc będzie też można dzięki zakupom internetowym.
Ogólnopolska akcja „Uwolnij się od toksyn” ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Skutki skumulowania w organizmie toksyn nie są od razu widoczne.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
W listopadzie 2006 roku ceny towarów i usług konsumpcyjnych utrzymały się przeciętnie na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem. W okresie styczeń - listopad wzrost cen konsumpcyjnych był wyższy niż przed rokiem i wyniósł 1,6 proc. wobec 0,9 procent rok wcześniej. Wyższy niż przed miesiącem był też wzrost cen w skali roku - w listopadzie wyniósł 1,4 procent wobec 1,2 procent w październiku.
W związku z dużym zainteresowaniem działanie infolinii dietetycznej programu "Uwolnij się od Toksyn" przedłużono do końca listopada.
Trwa jesienna edycja ogólnopolskiego programu "Uwolnij się od toksyn", której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
Rozpoczyna się jesienna edycja ogólnopolskiego programu „Uwolnij się od toksyn”, której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
W czerwcu 2006 r. odnotowano spadek cen towarów i usług konsumpcyjnych o 0,3 procent, głównie w wyniku obniżki cen żywności - podaje Główny Urząd Statystyczny. W ujęciu rocznym czerwcowa inflacja wyniosła 0,8 procent. W maju 2006 roku roczny wskaźnik inflacji wyniósł 0,9 proc. wobec 0,7 procent w kwietniu. W pierwszym półroczu wzrost cen konsumpcyjnych był wyższy niż przed rokiem.
Niemal dwie trzecie Polaków zwraca uwagę na polskie pochodzenie towarów - wynika z badań zleconych przez "Rzeczpospolitą". Na krajowe pochodzenie towarów najczęściej zwraca uwagę niezbyt zamożna kobieta, po pięćdziesiątce, ze średniej wielkości miasta.
2006 będzie w przemyśle spożywczym rokiem produktów wzbogaconych w substancje zwiększające sprawność naszego umysłu, produktów dla seniorów oraz kontroli porcji - orzekł na podstawie przeprowadzonych obserwacji Mintel, brytyjski instytut badań rynkowych. W ostatnich miesiącach na rynek weszła rekordowa liczba nowych produktów. Wiele z nich wpisuje się w coraz popularniejszy trend zdrowego i racjonalneg odżywiania się.