Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną?
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a o każdego przyjaciela trzeba dbać. Najważniejszym elementem troski o psa jest zapewnienie mu właściwej diety. Co kryje się pod tym pojęciem?
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
– Teraz naprawdę się postaram. Zacznę od jutra… Od poniedziałku… Od Nowego Roku... – ile już razy próbowałaś zrzucić zbędne kilogramy, zdrowo jeść czy regularnie ćwiczyć? Wszystkie twoje dotychczasowe próby ostatecznie i tak kończyły się fiaskiem? Chcesz, by tym razem było inaczej? Poznaj pięć sposobów na to, jak się zmotywować i ułatwić sobie wytrwanie w postanowieniach. Tym razem nie czekaj z wprowadzeniem ich w życie – zacznij od razu!
Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, aby uczucie głodu czy brak energii nie przeszkodziły nam w czerpaniu przyjemności z wyjazdu?
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Jeżeli jesteś pacjentem onkologicznym lub opiekujesz się osobą chorą i chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowym odżywianiu w chorobie onkologicznej, przyjdź na bezpłatne warsztaty. Spotkanie organizowane jest w ramach ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.
W Polsce 2,73 mln osób choruje na cukrzycę. Wiele z nich może nawet o tym nie wiedzieć. Szacuje się, że aż 26 proc. z nich nie ma świadomości swojej choroby. Brak leczenia może skutkować poważnymi problemami z sercem, wzrokiem, nerkami, a także może prowadzić do udaru mózgu. Natomiast pacjenci, którzy już zaczęli leczenie mają problem z dostępem do najnowszych terapii.
Muszę schudnąć – po tym postanowieniu zaczynamy skupiać się na walce z kilogramami. Wchodzimy na wagę nawet dwa razy dziennie. Z czasem okazuje się jednak, że spadek masy ciała nie oznacza wygranej walki. Dlaczego? Ponieważ nie wyeliminowaliśmy jeszcze największego wroga!.
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.
Do Rzecznika Praw Pacjenta wpływają sygnały dotyczące niedostatecznej jakości żywienia w szpitalach. Rzecznik wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą o przeprowadzenie kontroli żywności oraz jakości żywienia w placówkach leczniczych.