Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Powszechnie znane „problemy żołądkowe” to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, charakteryzujący się bólami brzucha, wzdęciami czy mdłościami. Objawy te często wywołane są przez zapalenie błony śluzowej żołądka (inaczej nieżyt żołądka), które w większości przypadków powodowane jest zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. Problemu nie należy lekceważyć, ponieważ konsekwencją nieleczonej choroby może być nawet powstawanie owrzodzeń czy krwawień.
Pieczenie w żołądku, dokuczliwe bóle brzucha, nudności, wzdęcia, ciągłe uczucie głodu – niestety wielu z nas wciąż bagatelizuje tego rodzaju oznaki. Szacuje się, że choroba wrzodowa dotyka co dziesiątego dorosłego Polaka, a nieleczona prowadzi do poważnych powikłań. Jeśli żyjesz w stresie, pijesz dużo kawy, palisz papierosy, jesz nieregularne posiłki i często sięgasz po tabletki przeciwbólowe – wrzody żołądka mogą dopaść również ciebie.
Wrzody żołądka to rany w śluzówce żołądka lub jelita cienkiego. Rozwijają się, gdy warstwa chroniąca żołądek od soków trawiennych przestaje spełniać swoją funkcję i umożliwia szkodliwe działanie kwasów trawiennych na tkankę błony śluzowej. Oto objawy, które mogą oznaczać obecność wrzodów.
Wakacje to dla większości z nas czas upragnionego relaksu i niczym nieskrępowanej zabawy. Długo wyczekiwany urlop mogą nam jednak zniweczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które zwykle pojawiają się w najmniej oczekiwanym momencie. Jak zatem przygotować się na taką ewentualność i jak im przeciwdziałać?
W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy problemy z układem pokarmowym. Stres, ciągły pośpiech czy nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz brak czasu na zjedzenie posiłków negatywnie wpływają na nasz układ pokarmowy, często powodując nieprzyjemne dolegliwości czy zaczątek do jednostek chorobowych.
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Wzdęcia, mdłości, pieczenie w żołądku…wielu z nas bagatelizuje te objawy, uznając je za zwykłą niestrawność. Nie jest to odpowiedzialne zachowanie. Okazuje się bowiem, że choroba wrzodowa dotyka coraz większej liczby osób, a nieleczona może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.
Jesienne chłody zwykle kojarzą nam się z częstymi przeziębieniami i grypą. Jednak ta pora roku jest także czasem, gdy odzywa się inna dolegliwość – wrzody. Warto więc właśnie teraz uważnie obserwować swój organizm, a jeśli zauważymy niepokojące objawy – wybrać się na badania do gastrologa.
Bóle brzucha i mdłości są na ogół wiązane z zatruciami pokarmowymi. Jednak takich dolegliwości nie można lekceważyć, licząc, że „samo przejdzie”. Przewlekłe objawy tego typu mogą oznaczać dużo poważniejsze problemy zdrowotne.
Blisko 40% Polaków doświadczyło palącego uczucia za mostkiem, a 85% z nich twierdzi, że pogarsza ono ich samopoczucie – wynika z raportu „Zgaga? Czas wyciągnąć wnioski”. Aby im pomóc, wystartuje akcja „Czas walki ze zgagą”. W jej ramach specjalista gastroenterolog będzie udzielał bezpłatnych konsultacji telefonicznych w zakresie zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Badanie, choć na pierwszy rzut oka przeraża, to jednak jest kluczowym elementem diagnostyki w obrębie przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Umożliwia obejrzenie wnętrza tych narządów, ułatwia ocenę błon śluzowych, ukazuje żylaki przełyku, owrzodzenia, nadżerki i polipy.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.