Codziennie nie brakuje okazji do irytacji - zatłoczony autobus, długa kolejka w spożywczym, gdy nam się spieszy, spotkanie z nieuprzejmą, ciągle mającą jakieś uwagi sąsiadką... można by długo wymieniać. Aby zadbać o równowagę psychiczną, konieczne jest wręcz wykreowanie sytuacji, które napawają lepszym samopoczuciem.
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
Zastosuj kilka nieskomplikowanych reguł dotyczących sposobu odżywiania się, a znajdziesz się na najlepszej drodze do schudnięcia, gwarantują eksperci.
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Wypijanie do śniadania szklanki mleka przede wszystkim kojarzy się z dzieciństwem, ale warto wrócić do tych nawyków, można dzięki temu poprawić stan zdrowia zębów.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Podobno życie składa się z drobiazgów, więc może warto zwrócić uwagę na niuanse i zapewnić sobie ułatwienie w zmaganiu się z codziennymi obowiązkami i lepsze samopoczucie.
Cynamon, jedna z najstarszych przypraw, od wieków jest stosowany zarówno w kulinariach, jak i lecznictwie. Teraz okazało się, że wśród jego zalet jest ochrona przed cukrzycą.
Osoby, które jedzą wczesne obiady, zwykle tracą na wadze więcej niż ludzie przekładający ten posiłek na późniejsze godziny.
Styczeń to taki okres w roku, kiedy siłownie się zapełniają nowymi i powracającymi członkami zdecydowanymi na poprawę sylwetki. Wielu chce spróbować kursów Zumby czy spinningu. Następuje też zmiana w strukturze zakupów artykułów żywnościowych - nasze koszyki częściej zapełniają się warzywami i owocami, a nie chipsami i ciastkami. Co jednak zrobić, by te modyfikacje były trwałe?
Po świątecznych ucztach nadszedł czas na wstąpienie na wagę i sprawdzenie efektów długich, obfitych posiłków. Ponadto zbliża się Nowy Rok, a wraz z nim nowe nadzieje i plany, także te dotyczące ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia - to świetna motywacja do rozpoczęcia procesu odchudzania.
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.