Obecnie na rynku pojawiło się bardzo wiele produktów oznaczonych kuszącym dopiskiem „light” – przetworów mlecznych, majonezów, napojów. Chętnie je wybieramy w nadziei, że są lepsze dla naszego zdrowia i figury niż ich tradycyjne odpowiedniki. Ale czy hasło to rzeczywiście coś znaczy? Czy jest jedynie hasłem marketingowym? Czym tak naprawdę jest żywność „light”?
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Przy zakupie produktów spożywczych kierujemy się głównie wyglądem opakowania bądź ceną. Aż 80% Polaków nie patrzy na etykiety. To błąd. Każdy ma swoje problemy zdrowotne i to właśnie informacje zawarte na opakowaniu pozwolą nam uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
Polacy, według ich własnych deklaracji, wyrzucają coraz mniej jedzenia – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Większość osób stara się robić zakupy spożywcze rozważnie, tzn. przed wyjściem sprawdza, jakie produkty są w domu, robi listę potrzebnych produktów, z którą idzie do sklepu, a tam sprawdza daty ważności na opakowaniach. Dane pokazują, że łatwiej wyrzucić żywność osobom zajmującym wysokie stanowiska, uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.
Eko bazar, sklep ze zdrową żywnością, bio stoisko – nie zawsze w tych miejscach znajdziemy wyłącznie produkty ekologiczne, czyli takie, których produkcja podlega restrykcyjnym zasadom i polega na stosowaniu naturalnych składników bez m.in. sztucznych nawozów. Inspekcja Handlowa przypomina, jak wybierać zdrową żywność.
Im lepiej się odżywiamy, tym rzadziej chorujemy. Ważny jest nie tylko sam dobór składników, ale również stosowanie się do kilku podstawowych zasad.
Sekret pięknego uśmiechu tkwi nie tylko w higienie zębów i wizytach u dentysty, ale także w dostarczaniu im codziennej dawki odpowiednich witamin i minerałów. Poznaj największych Superbohaterów zdrowia twoich zębów i dziąseł, których nie powinno zabraknąć na twoim talerzu.
Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Teoretycznie osoby, które stosują niskokaloryczną dietę oraz zwiększają aktywność fizyczną powinny tracić na wadze. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy pomimo wszelkich starań, waga pozostaje stała, a nawet rośnie. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być przewlekły stan zapalny w organizmie, będący wynikiem opóźnionej alergii pokarmowej (IgG-zależnej).
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na co dzień?
Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.