Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.
Któż z nas potrafi przejść obojętnie na widok wigilijnych smakołyków? Suto zastawiony stół, pełen potraw specjalnie przygotowywanych na ten wyjątkowy czas, to widok na który z niecierpliwością czekamy przecież przez cały rok. Jak zatem nie odmawiając sobie wszystkich rarytasów, nie ulec łakomstwu i czuć się lekko w te święta?
Boże Narodzenie to czas spotkań z najbliższymi przy obficie zastawionych stołach. Kolacja wigilijna, świąteczne śniadania i obiady to czas pokus, kiedy trudno odmówić sobie choćby spróbowania smacznie wyglądających i pachnących potraw. W wielu domach dominują ciężkostrawne dania, którym często towarzyszą niezdrowe napoje. Choć podczas świąt ciężko kontrolować kalorie, zdradzamy 12 sposobów, jak bez wielkich wyrzeczeń uniknąć skoków wagi. Dzięki nim bez wyrzutów sumienia założysz wymarzoną sylwestrową kreację.
Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?
Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
Nie każdy jeszcze wie, jakie korzyści płyną ze spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendacje wiodących instytucji zajmujących się zdrowym żywieniemw Polsce i na świecie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. Dlaczego warto zadbać o ich źródła?
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Brak świadomości na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta choroba sprawia, że ogromna część z nas może mieć w przyszłości problemy z układem krążenia i pracą serca.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Śniadanie to posiłek, o którym czasem zapominamy, jemy je w biegu o przypadkowej porze... a to błąd. Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść maksymalnie do godziny po wstaniu. Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii na cały dzień. Co w nim powinno się znajdować?