Bóle brzucha i mdłości są na ogół wiązane z zatruciami pokarmowymi. Jednak takich dolegliwości nie można lekceważyć, licząc, że „samo przejdzie”. Przewlekłe objawy tego typu mogą oznaczać dużo poważniejsze problemy zdrowotne.
Blisko 40% Polaków doświadczyło palącego uczucia za mostkiem, a 85% z nich twierdzi, że pogarsza ono ich samopoczucie – wynika z raportu „Zgaga? Czas wyciągnąć wnioski”. Aby im pomóc, wystartuje akcja „Czas walki ze zgagą”. W jej ramach specjalista gastroenterolog będzie udzielał bezpłatnych konsultacji telefonicznych w zakresie zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Badanie, choć na pierwszy rzut oka przeraża, to jednak jest kluczowym elementem diagnostyki w obrębie przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Umożliwia obejrzenie wnętrza tych narządów, ułatwia ocenę błon śluzowych, ukazuje żylaki przełyku, owrzodzenia, nadżerki i polipy.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Kiedy zostajemy wybudzeni ze snu, cierpi na tym nasze samopoczucie i zdrowie. Wykonywane już od samego rana roboty drogowe czy odgłosy pojazdów komunikacji miejskiej to tylko niektóre przykłady. Hałas wpływa destrukcyjnie na nasze samopoczucie, na układ nerwowy, ucho środkowe i wewnętrzne oraz inne narządy.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Podczas wakacyjnego wypoczynku najczęściej stołujemy się poza domem, potrawy serwowane w turystycznych miejscowościach kuszą, warto jednak zachować rozwagę i umiar w sięganiu po smakołyki.
Potrawy takie bigos, flaki, dania przyrządzane z bobu czy tłustych mięs często powodują problemy żołądkowe. Chcąc cieszyć się ich smakiem bez obawy o konsekwencje zdrowotne wzbogać swoją kuchnię ziołami takimi jak majeranek, koperek i tymianek.
Kapsułki endoskopowe umożliwiają bezbolesne i szybkie zdiagnozowanie trudnych przypadków chorób jelita cienkiego i przełyku. Badanie kapsułką jest całkowicie bezbolesne, nieinwazyjne i bezpieczne.
Drobne niedyspozycje żołądkowe, zdarzają się każdemu. Nic nie łagodzi podrażnionego przewodu pokarmowego tak szybko i łatwo, jak mięta.
Dobroczynny wpływ bazylii na zdrowie odkrył już Hipokrates, sądził, że powoduje dobry nastrój i łagodzi objawy przejedzenia. Dziś używamy jej głównie jako przyprawy, ma jednak pożądane właściwości zdrowotne.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.
Nadchodzą święta, a z nimi szał zakupów i przygotowywanie posiłków w kuchni, ale przede wszystkim wspólne chwile spędzone przy stole. Obfite, często tłuste potrawy wspaniale działają na nasze podniebienie, ale cierpi na tym żołądek.