Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Sprawdzono wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z nowotworem i cierpiących na inne choroby wyniszczające. Odkrycia rzucają światło na mechanizmy wyniszczające u ludzi z zaawansowanym stadium raka, u których skrajny zanik mięśni szkieletowych, zwany ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Żelazo sprzyja tworzeniu tkanki tłuszczowej w sercu i prowadzi do przewlekłej niewydolności serca u około pięćdziesięciu procent osób, które przeżyły zawał.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Zbadano wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z rakiem i cierpiących na inne wyniszczające choroby. W przypadku chorych w zaawansowanym stadium raka częstość występowania wyniszczającej atrofii mięśni szkieletowych, nazwanej ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.