Cynamon, jedna z najstarszych przypraw, od wieków jest stosowany zarówno w kulinariach, jak i lecznictwie. Teraz okazało się, że wśród jego zalet jest ochrona przed cukrzycą.
Osoby, które jedzą wczesne obiady, zwykle tracą na wadze więcej niż ludzie przekładający ten posiłek na późniejsze godziny.
Styczeń to taki okres w roku, kiedy siłownie się zapełniają nowymi i powracającymi członkami zdecydowanymi na poprawę sylwetki. Wielu chce spróbować kursów Zumby czy spinningu. Następuje też zmiana w strukturze zakupów artykułów żywnościowych - nasze koszyki częściej zapełniają się warzywami i owocami, a nie chipsami i ciastkami. Co jednak zrobić, by te modyfikacje były trwałe?
Po świątecznych ucztach nadszedł czas na wstąpienie na wagę i sprawdzenie efektów długich, obfitych posiłków. Ponadto zbliża się Nowy Rok, a wraz z nim nowe nadzieje i plany, także te dotyczące ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia - to świetna motywacja do rozpoczęcia procesu odchudzania.
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Niemal każdy użytkownik komputera wie, że co jakiś czas należy przeprowadzić upgrade sprzętu, czyli jego uaktualnienie, czy też ulepszenie. Podobnie warto czynić z trybem życia, wszak od czasu do czasu robimy bilans osiągnięć i porażek, po czym planujemy udoskonalenia. Już niewielkie modyfikacje mogą być pomocne.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
"Consuetudo est altera natura" („przyzwyczajenie jest drugą naturą") mawiali starożytni. Nawyki mają ogromną siłę oddziaływania na codzienne życie. Z jednej strony ułatwiają dopasowanie się do znanych z doświadczenia i powtarzających się od lat rutynowych zadań porządkując życie, z drugiej czynią trudniejszym angażowanie się w nowości. Warto więc wykorzystać ten mechanizm na swoją korzyść i konstruować przyzwyczajenia, które pomogą stosować zdrową dietę.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
Doktor Nita Forouhi, badaczka, która prowadziła długoterminowe badanie w Addenbrookes Hospital w Cambridge, radzi: - Kluczem do sukcesu jest kontrola kalorii do samego rana. Trzymaj się starego przysłowia: „śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą".
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Niezależnie od pory dnia, miejsca spożycia i towarzystwa: pobudza i orzeźwia. Znosi zmęczenie, rozjaśnia umysł. Stawia na nogi i poprawia humor. Jej pozytywny wpływ potwierdzają naukowcy, a rzesze zwolenników nie wyobrażają sobie dnia bez jej aromatu i cudownej, ożywczej mocy. Ponoć szatański wynalazek – kusi ludzkość już od wieków. Kawa.
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Sprawdzoną receptę na udany początek dnia mają Włosi – swój dzień zawsze zaczynają od zdrowego, śródziemnomorskiego śniadania.