Liczba wyników: 539
Początkowo w naszej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosił 1: 1, ale dzisiaj stanowi 15-20: 1, a nawet więcej. Problem polega na tym, że taka proporcja nie jest dobra dla zdrowia, optymalna powinna wynosić 1-4:1.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nowotworów.
Wają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów - to tylko niektóre zalety kwasów omega-3 i 6. Warto zadbać, aby w odpowiedniej ilości znalazły się w naszym codziennym jadłospisie.
Osoby po przebytym zawale serca będą otrzymywać darmowy suplement rybiego oleju, tak postanowił Government’s National Health System. Pacjenci będą otrzymywać receptę na suplementy zawierające tłuszcze kwasowe z grupy omega. Ma to na celu zapobieganie dalszym zachorowaniom. Decyzją tą Wielka Brytania zbliżyła się do innych zachodnich krajów np. Włoch gdzie osobom po przebytym zawale dostają to uzupełnienie diety przy opuszczaniu szpitala.
Po długiej i mroźnej zimie z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki” zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera przez osoby starsze.
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać otyłości.
Kampanie społeczne namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. I słusznie! Slogan „ryba wpływa na wszystko" ani trochę nie mija się z prawdą. Co jednak zrobić, kiedy szaleńczy tryb życia nie pozwala na komponowanie posiłków z aptekarską dokładnością, a świadomość zaniedbań w diecie budzi w nas coraz większą frustrację?