Liczba wyników: 76
Syrop klonowy, słodki dodatek do wielu produktów, bardzo popularny w USA i Kanadzie, może wspomóc leczenie choroby Alzheimera, mówią badacze z Uniwersytetu w Toronto.
Słodkie przysmaki nie są zazwyczaj zbyt zdrowe, jednak syrop klonowy to dowód na to, że przyjemność jedzenia można połączyć z dbaniem o zdrowie.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Tak zwane soft drinks, czyli napoje z zawartością soków, nektarów i syropów owocowych oraz warzywnych, mogą przydać kilku dodatkowych kilogramów.
Europejska Agencja Leków (EMA), po przeprowadzeniu wstępnych analiz zaleca ostrożnośc i rozwagę w stosowaniu leków zawierających kodeinę, m.in. jako składnika popularnych, dostępnych bez recepty syropów na kaszel. Kodeina silny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy.
Cukier, i ten znajdujący się naturalnie w różnych produktach, i ten dodawany, ma wiele różnych form. Współczesny przemysł spożywczy często wykorzystuje syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (high fructose corn syrup, HFCS) - jaki ma wpływ na organizm?
Kaszel, chrypka, bóle głowy – gdy jesienią lub zimą pojawiają się u nas takie objawy, zwykle podejrzewamy, że to początki grypy albo przeziębienia. Tymczasem te nieprzyjemne dolegliwości mogą wcale nie być pierwszymi oznakami choroby, a reakcją organizmu na suche powietrze w naszych domach. Zanim więc sięgniesz po syrop albo tabletki, porządnie przewietrz mieszkanie.
Zmienna jesienna pogoda, oraz zmowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.
Zdrowe serce to fundament dobrego samopoczucia i aktywnego życia. Coraz więcej osób poszukuje naturalnych sposobów wspierania układu krążenia, które mogą stać się integralną częścią codziennej profilaktyki. Zioła, od wieków cenione za swoje dobroczynne właściwości dla serca i naczyń krwionośnych, dzięki połączeniu tradycyjnej wiedzy z nowoczesnymi badaniami, oferują efektywne wsparcie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Dobra dieta w średnim wieku to zdrowe starzenie się (bez chorób i problemów poznawczych)