Liczba wyników: 3356
Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Chcąc poprawić wygląd naszego ciała i pozbyć się cellulitu sięgamy po kosmetyki lub ćwiczymy. Warto pamiętać, że w walce z pomarańczową skórką pomóc nam może odpowiednia dieta.
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.