Liczba wyników: 12168
Dla niemal stuletniej Any Marii Cordero to pina colada, czyli koktajl ananasowy, jest sposobem na osiągnięcie długowieczności. Staruszka raczy się tym słodkim drinkiem każdego wieczoru.
Nowe badania sugerują, że kobiety z nadwagą, które odpowiednio dużo ćwiczą, mogą mieć niższe ryzyko raka endometrium.
Ostatnie „fale" lata, powrót z wakacji, zmniejszona ilość światła słonecznego i nadmiar kofeiny mogą wywoływać pewne napięcie i intensyfikację uczucia niepokoju. Pogorszenie nastroju i napady lękowe może intensyfikować choroba, przebyty uraz, a także niedobory dietetyczne. Te ostatnie najłatwiej zwalczyć - proponujemy cztery naturalne produkty, które pomogą odzyskać dobry humor.
Jesienna aura nie napawa nas optymizmem. Deszcz, wiatr i chłód sprawiają, że chętniej zasiadamy przed telewizorem czy komputerem, zamiast korzystać ze spacerów. Nasz zapał do podejmowania aktywności fizycznej znacznie spada. Zamiast narażać się na spadek kondycji i gorsze samopoczucie, warto zadbać o siebie i utrzymać organizm w dobrej formie, pomimo niesprzyjającej pogody.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Onkolodzy podkreślają, że dieta śródziemnomorska to idealny styl życia dla przeciwdziałania nowotworom.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Otyli ludzie mogą być narażeni na większe ryzyko migreny epizodycznej.
Akupunktura okazuje się tak samo skuteczna jak inne popularne rodzaje fizykoterapii stosowane przy chorobie zwyrodnieniowej stawu kolanowego .
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu