Liczba wyników: 8785
Podczas minionego weekendu w Białym Miasteczku pod hasłem „Serce za serce” przez dwa dni pielęgniarki prowadziły darmowe diagnostyczne badania profilaktyczne. Przebadano 2427 osób w wieku od 14 do blisko 80 lat. Kolejki ustawiały się przede wszystkim do EKG (236 badań) i USG (145 badań).
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (Organization for Economic Co-operation and Development, OECD) powstała w 1960 roku, wówczas jeden na dwunastu obywateli krajów doń należących był w wieku 65 lat, bądź starszym. W 2005 roku ta proporcja osiągnęła postać: jeden na siedmiu.
Wstępne badania wykazują, że może być związek między długotrwałym używaniem sterydów (np. w leczeniu astmy) a występowaniem katarakty. W trakcie badań wykorzystano 15 479 osób z zaćmą i 15 479 wolnych od tej przypadłości. Średnia wieku uczestników tych badań wynosiła 75 lat i dwie trzecie tego stanowiły kobiety.
W Australii ludzi powyżej 65 roku życia jest już ponad 27 proc. szacuje się, że do 2051 roku będzie takich osób ok. 30 proc. Średnia wieku wynosi w tym kraju teraz 36,4 lat. Badania pokazują, że co druga dojrzała osoba, która próbuje znaleźć lub zmienić pracę ma na to szansę.
Złamanie biodra w starszym wieku oznacza poważne problemy zdrowotne, które mogą nawet doprowadzić do śmierci. Co szczególnie niepokoi, to także fakt, że tylko jedna na trzy starsze osoby po takim urazie powraca do poprzedniego stanu niezależności. Jak zminimalizować „straty"? Eksperci polecają spożywanie białka.
Na początku XX wieku kawa była palona w każdym domu i każdy mógł się delektować jej niepowtarzalną świeżością i bogatym aromatem. Warto, by ten zwyczaj powrócił, bo najlepsza kawa to nie ta z zamkniętej hermetycznie paczki z rocznym terminem przydatności, ale ta świeża, która została wypalona dzień albo dwa dni wcześniej.
W najbliższych miesiącach liczba użytkowników Internetu w Polsce przekroczy barierę 50% ogółu dorosłych. Wśród młodych Internet jest wszechobecny, używają go prawie wszyscy uczniowie i studenci. Rozszerza się korzystanie z sieci wśród osób w średnim wieku, natomiast najstarsi w dalszym ciągu są w większości wyłączeni z tego obszaru aktywności.
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii dyskryminacji ze względu na wiek częściej doświadczają osoby młode niż seniorzy. Jedna na siedem pytanych młodych osób odpowiedziała, że wiek był dla niej przeszkodą w otrzymaniu pracy czy awansie. Na to samo skarżył się tylko co dziesiąty respondent w wieku powyżej 45 lat.
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami