Liczba wyników: 4969
Trzymanie za rękę kogoś, kto doświadcza bólu, wydaje się naturalnym gestem i w istocie jest skuteczne - organizmy dwojga ludzi zaczynają „wspópracować" i bicie serca oraz oddychanie stają się zsynchronizowane.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Kryzys finansowo-gospodarczy wpływa niekorzystnie nie tylko na stan naszego portfela, ale również na nasze zdrowie. Stres towarzyszący niestabilnej sytuacji finansowej może powodować powikłania sercowo - naczyniowe w tym również najpoważniejsze - zawał serca.
Zdrowie jamy ustnej ma wpływ nie tylko na stan jej samej, ale i funkcjonowanie innych części organizmu. Przykładowo, wiadomo, że bakterie znajdujące się na zębach i dziąsłach sprzyjają chorobom serca. Teraz ustalono też, że mogą zwiększać ryzyko poważnych problemów z wątrobą.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
Ks. bp Paweł Anweiler, zwierzchnik diecezji Cieszyńskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Polsce. oraz prof. Marian Zembala, Dyrektor Śląskiego Centrum Chorób Serca i minister zdrowia, zostali wyróżnieni tegoroczną nagrodą "Śląskie Szmaragdy".
Badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers Robert Wood Johnson Medical School wykazują, że statyny przepisywane w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszające ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, poprawiają też erekcje mężczyzny.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami