Liczba wyników: 12891
Czytanie, pisanie i granie w różne gry w starszym życiu może opóźnić wystąpienie demencji, w tym choroby Alzheimera, nawet o pięć lat.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Pacjenci z nowotworami, którzy stosują zbilansowaną dietę, wykazują aż o 65 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby w porównaniu do pozostałych.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Amerykańscy naukowcy opracowali badanie krwi, które pomoże przewidzieć z dokładnością do 90 proc. rozwój choroby Alzheimera w okresie trzech lat.
Nowe badanie potwierdza, że styl życia ma znaczenie również dla ludzi, u których odnotowano genetycznie podwyższone ryzyko choroby serca.
Zgaga to rosnący, globalny problem naszej populacji. W Polsce tej dolegliwości doświadczyło blisko 14 mln Polaków. Niepokoi fakt, że zbyt mało osób cierpiących z powodu zgagi, bo tylko 16% rozumie przyczynę tej dolegliwości. Tymczasem, zgaga jest najczęstszym i najbardziej charakterystycznym objawem choroby refluksowej przełyku.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.