Liczba wyników: 1215
Każda operacja plastyczna to ingerencja w nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, dlatego planując taki zabieg warto przemyśleć wybór chirurga plastyka. Jest to jedna z najważniejszych decyzji mających wpływ na ostateczny efekt zabiegu operacyjnego.
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Skóra niemowlęcia jest gładka, jędrna, wspaniale nawilżona. Z czasem traci swoje właściwości: staje się matowa, sucha, pomarszczona. Dlaczego? Ponieważ z biegiem lat ubywa nam kwasu hialuronowego - niezwykłego związku, który wiąże wodę w naskórku.
Choć zaćma to jedna z najczęstszych chorób oczu w grupie osób powyżej 60 roku życia wiedza na temat skutecznego leczenia tej choroby jest wciąż niewystarczająca. By to zmienić, jesienią rusza kolejny cykl wykładów edukacyjnych na Uniwersytetach Trzeciego Wieku.
Posłowie rozpoczęli pracę nad rządowym pakietem ustaw zdrowotnych przewidującym m.in. fakultatywne przekształcenia szpitali. Zawarte w pakiecie rozwiązania według projektodawców mają spowodować poprawę zarządzania i kondycji finansowej polskich szpitali, informatyczny skok w dokumentacji medycznej, krótsze kolejki do lekarzy, szybszą drogę dochodzenia roszczeń za błędy lekarskie, uporządkowanie kwestii sprzedaży leków przez Internet , rozdzielenie kompetencji w zakresie rejestracji i refundacji leków, zwiększenie liczby lekarzy w szpitalach i przychodniach oraz zrównanie cen leków refundowanych w aptekach.
Prawie 800 tys. Polaków choruje na zaćmę. Na świecie problem ten dotyczy około 27 mln osób. Niestety obecnie nie ma żadnej skutecznej metody zapobiegania tej chorobie, a jedynym sposobem poprawy komfortu życia chorych na zaćmę jest leczenie operacyjne.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
U kobiet spędzających wiele godzin przed komputerem szybciej pojawiają się załamania pod granicą żuchwy i głębokie zmarszczki, odkrył jeden z chirurgów plastycznych.
Kardiolodzy od lat podkreślają, że zaburzeniom pracy serca i układu krwionośnego można zapobiec poprzez pozytywne zmiany w stylu życia jak np.: wprowadzenie zdrowej diety, regularny wysiłek fizyczny, rzucenie palenia papierosów i codzienny relaks. Mając pewne przyzwyczajenia nie jest łatwo przewrócić życie do góry nogami. Najlepiej więc przyjąć metodę małych kroków i wprowadzać nowe elementy po kolei.
Popularnie utarło się przekonanie o niezawodności działania antybiotyków. Wciąż uważane są za najskuteczniejsze leki zwalczające poważne zakażenia bakteryjne. W okresie jesienno-zimowym sięgamy po nie szczególnie często i chętnie, upatrując właśnie w nich zbawiennych mocy. Statystyki biją na alarm wskazując na ich nadużywanie i częste stosowanie niezgodnie z przeznaczeniem. Ponadto wiele kuracji antybiotykami prowadzi do ujawniania się niepożądanych efektów, chociażby takich jak zniszczenie flory bakteryjnej w organizmie, co przyczynia się do infekcji miejsc intymnych u kobiet czy problemów układu pokarmowego. Jak zatem przeprowadzić skuteczną i bezpieczną antybiotykoterapię?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami