Liczba wyników: 1275
W ciągu ostatnich dwudziestu lat w naszym kraju liczba zachorowań na czerniaka wzrosła aż trzykrotnie. Każdego roku na ten groźny nowotwór skóry zapada od 2,5 do 3 tys. Polaków, a 40 procent z nich umiera. W grupie ryzyka zachorowalności na czerniaka są ludzie w każdym wieku. W związku z Tygodniem Świadomości Czerniaka w ramach programu „Mam Haka na Raka” 13 czerwca zobaczymy opracowaną przez młodzież kampanię poświęconą profilaktyce tego nowotworu skóry.
Udany seks wpływa na jakość związku i zdolność do utrzymania silnej więzi z partnerem. Ale miłość fizyczna ma również inne, poza prokreacyjną czy łączącą emocjonalnie, funkcje. Kochanie się wpływa na zdrowie - pomaga w walce z chorobami i osiągnięciu sędziwego wieku...
Dziś obchodzimy Europejski Dzień Walki z Otyłością. Na tle kontynentu problem nadmiaru kilogramów w naszym kraju nie jest najpilniejszy, ale siła jego oddziaływania rośnie. Eksperci apelują o wzrost świadomości w zakresie niebezpieczeństw związanych z nadwagą i otyłością.
W badaniach nad nowotworami poczyniono olbrzymi krok naprzód i naukowcy są w stanie zidentyfikować obecnie ponad 80 markerów genetycznych, które podnoszą ryzyko raka piersi, jajnika czy prostaty.
Znana z amerykańskiej wersji serialu "The Nanny" ("Pomoc domowa") Fran Drescher jest pełna podziwu wobec odwagi Angeliny Jolie.
Ogłaszając publicznie że przeszła podwójną mastektomię, Angelina Jolie wywołała światową dyskusję na temat prewencyjnego usunięcia piersi.
Nie tylko ilość godzin snu i rodzaj obowiązków, jakie stawia przed nami dany dzień, mają wpływ na odczuwanie zmęczenia. To, co znajdzie się na naszych talerzach, także oddziałuje na samopoczucie.
Angelina Jolie zdecydowała o poddaniu się zabiegowi podwójnej prewencyjnej mastektomii. Przyczyną decyzji aktorki jest obawa przed rakiem, na którego zmarła jej matka.
Jak informują uczeni z Uniwersytetu Islandii w Reykjaviku, wyniki ich badań sugerują, że istnieje związek pomiędzy kłopotami ze snem a rozwojem raka prostaty.
Uwaga miłośnicy grilla. Przygotowywanie mięsa w wysokiej temperaturze, przedłużanie procesu gotowania lub pieczenia, może sprawić, że posiłek stanie się ryzykowny - w przyrządzonej w ten sposób potrawie mięsnej znajdują się substancje, które mogą powodować raka, ostrzegają eksperci.