Liczba wyników: 5280
Ludzie zasypiają później wieczorem i budzą się później rano zimą, kiedy liczba godzin światła dziennego jest ograniczona, a niebo jest notorycznie zachmurzone.
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Jeśli twoi krewni drugiego lub trzeciego stopnia chorowali na raka jelita grubego, ciebie również dotyczy zwiększone ryzyko tej choroby, mówią eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Uniwersytetu Utah.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami