Liczba wyników: 1957
12 maja obchodzimy Europejski Dzień Walki z Czerniakiem. Czerniak jest najbardziej niebezpiecznym nowotworem skóry. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku czerniaka rozpoznano u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet, a z jego powodu zmarło w Polsce 1191 osób. Śmiertelność w Polsce z powodu tego nowotworu jest o 20 procent wyższa niż w Europie, a przecież wcześnie wykryty jest całkowicie wyleczalny.
Trądzik różowaty może się wiązać z wyższym ryzykiem rozwoju demencji i choroby Alzheimera.
Kwasy omega-3 mogą poprawiać skueczność antydepresantów.
Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla białego cukru. Jakie właściwości ma ta substancja i dlaczego jest dobrym zamiennikiem sacharozy?
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2014 r. na cukrzycę chorowało na świecie 422 mln osób w porównaniu do 108 mln w 1980 r. W Polsce cukrzyca jest przyczyną 2 proc. wszystkich zgonów. Rozpowszechnienie cukrzycy sięga w Polsce 9,5 procent, natomiast nadwagi, która jest czynnikiem ryzyka tej choroby aż 64 procent.
Kłopoty z orientacją w przestrzeni mogą stanowić jeden z najwcześniejszych objawów choroby Alzheimera.
Chyba nikt nie lubi, gdy przemożny chłód sprawia, że trzęsiemy się z zimna. Takie dreszcze mogą mieć jednak pewien pozytywny efekt, pozwalają spalić kalorie podobnie jak aktywność fizyczna.
Osoby chore na nowotwór, które mają współmałżonka, mają większe szanse na dłuższe życie w porównaniu do samotnych pacjentów onkologicznych.
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Od dawna też wykorzystuje się go do celów leczniczych. Intensywnie, przyjemnie pachnie i jest smaczny. Wzbogaca smak różnych deserów i napojów, a także dodawany jest do takich mieszanek, jak np. curry. Cynamon może mieć rozmaite zastosowania, zobacz jakie.