Liczba wyników: 5596
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pieniądze mogą nie gwarantować szczęścia, ale mogą sprzyjać lepszemu zdrowiu fizycznemu w starszym wieku, mówią eksperci z University of Queensland.
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Medycy uważają, że trzeba jeszcze bardziej rozpowszechnić i wzmocnić zalecenia dotyczące aktywności fizycznej. Więcej ćwiczeń w tygodniu zmniejszy ryzyko pięciu powszechnych chorób.
Niektóre formy przemocy domowej nawet podwajają ryzyko depresji i zaburzeń lękowych w późniejszym życiu ofiar.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami