Liczba wyników: 1339
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Madonna wyruszyła w kolejną trasę koncertową - również do Polski. Niemal półroczna trasa to jednak nie lada wyzwanie nawet dla królowej - nic więc dziwnego, że zabrała ona ze sobą kilka swoich sekretów.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Intensywne wypadanie włosów, łamliwość paznokci czy odwodnienie skóry to wyraźne oznaki tego, że organizm domaga się dodatkowych witamin i substancji odżywczych. W takiej sytuacji warto sięgnąć po odpowiedni suplement diety, który pomoże uzupełnić niedobory.
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
W piątej dekadzie życia kobiety zaczyna się proces starzenia hormonalnego, spowodowany spadkiem poziomu hormonów płciowych – estrogenów. W efekcie skóra dostaje mniej bodźców zmuszających ją do regeneracji, produkuje mniej włókien podporowych, pogarsza się jej ukrwienie. W odpowiedzi na potrzeby skóry w okresie starzenia hormonalnego Laboratorium Iwostin stworzyło linię kocmetyków Iwostin Re-Storin, przywracającą gęstość i napięcie skóry wrażliwej po 50. roku życia.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Istnieje wiele źródeł bólu, jak też okoliczności, w których może on się pojawić. Praktycznie przy wykonywaniu każdej codziennej czynności mogą się pojawić mniejsze lub większe dolegliwości. Rynek leków przeciwbólowych oferuje bogaty wybór środków przynoszących ulgę. Ważne, by prawidłowo wybrać właściwy lek na konkretny rodzaj bólu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami