Liczba wyników: 3720
Statyny są powszechnie zalecanym lekiem zapobiegającym zdarzeniom sercowo-naczyniowym poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w układzie krwionośnym. Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji odkryli, że leczenie statynami może też zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu Covid-19.
Niewyjaśniona szybka utrata masy ciała u osób starszych może być oznaką choroby i wiązać się z nasilonym ryzykiem upadków i złamań, a także gorszym długoterminowym rokowaniem co do zdrowia.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) to poważna choroba psychiczna, która może powodować zarówno nastrój maniakalny, jak i depresyjny. Okazuje się też, że oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.
Rekatycymab, nowy inhibitor PCSK9, wstrzyknięty co jeden do trzech miesięcy, pozwala na bardziej elastyczne leczenie prowadzące do obniżenia cholesterolu i jest bezpieczny.