Liczba wyników: 3293
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Jedzenie ma wpływ i naszą wagę, i samopoczucie. Może też oddziaływać na poziom pożądania. Nowe hiszpańskie badania pokazują, że orzechy mogą poprawić libido.
Mówi się, że dzieci mogą przyprawiać o ból głowy i sprawić, że szybciej się osiwieje, najwyraźniej jednak coś przeciwnego wskazują dowody naukowe - okazuje się, że kobiety, które posiadają więcej potomstwa, wolniej się starzeją.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Quentin Tarantino twierdzi, że chce zakończyć swoją przygodę z kinem.
Przyjmowanie określonych bakterii, które występują w jelitach, może pomóc w walce z alergiami pokarmowymi.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO), rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Nowotwory odpowiadały za około 9,6 mln zgonów w 2018 roku. Im wcześniej choroba jest zdiagnozowana, tym większe są szanse na wyleczenie, stąd tak istotne jest samobadanie się.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami