Liczba wyników: 4210
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Osoby z cukrzycą typu 2 cechują się podwyższoną ilością cukru i tłuszczu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udarów i zawałów. Ćwiczenia są popularnym zaleceniem dla diabetyków, teraz jednak ustalono, że większe korzyści pacjenci odnoszą z treningu po obiedzie - wówczas skuteczniej obniża się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Szczepionki przeciw grypie mogą uratować życie pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając powikłania sercowe, a także zapobiegając grypie.
Nieswoiste zapalenie jelit (Inflammatory bowel disease, IBD) to przewlekła choroba obejmująca zapalenie przewodu pokarmowego, dotykająca miliony ludzi na całym świecie.
Kobiety, które stosują chemiczne produkty do prostowania włosów, są bardziej narażone na raka macicy w porównaniu z kobietami, które ich nie używają.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Część osób, które mają zawroty głowy czy mroczki przed oczami podczas wstawania, może mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji w późniejszych latach. Stan, zwany hipotonią ortostatyczną, jest rozpoznawany, gdy ludzie doświadczają nagłego spadku ciśnienia krwi w czasie wstawania.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami