Liczba wyników: 13669
W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.
Jak wynika z nowych badań, aspekty genetyczne nie stanowią głównych wskaźników długowieczności.
Emeryci mogą liczyć na lepszy sen niż ci, którzy pozostają aktywni zawodowo.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Około 1200 złotych rocznie wydaje przeciętna polska rodzina na rachunki za prąd. Według prognoz energia elektryczna z roku na rok ma być coraz droższa, co oznacza, że kwoty te będą stale wzrastać. Z wysokimi rachunkami za energię elektryczną mierzy się prawie każda rodzina, z tego względu warto oszczędzać. Oto kilka wskazówek, które pozwolą nam zmniejszyć rachunki za prąd.
Czy wypada zakładać aparat ortodontyczny po czterdziestce? – Nie tylko wypada, ale często trzeba – odpowiada dr Iwona Gnach-Olejniczak, doświadczony ortodonta i stomatolog. Zwłaszcza, że zęby prostuje się nie tylko dla urody, ale przede wszystkim, dla zdrowia.
Czesze na pokazy polskich projektantów takich jak Paprocki i Brzozowski, Zień czy Kupisz. Wprowadza nad Wisłą trendy fryzjerskie. „Jeśli chcesz się wyróżnić, to idź do Babicza” - mówią w branży. Ostatnio zwyciężył w prestiżowym międzynarodowym konkursie Alternative Hair Show w Londynie. Sam radzi, żeby klienci zakładów fryzjerskich domagali się „uczesania do odtworzenia w domu”. O londyńskim sukcesie, zasadach wyboru fryzjera i trendach na karnawał 2015 mówi Paweł Babicz
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Seniorski wiek nie powinien oznaczać siedzenia na kanapie w ulubionym szlafroku. Najzdrowiej (zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym) starzeją się ci, którzy nie stronią od aktywności fizycznej i wyzwań dla umysłu.
Nowe badania wykazały, że osoby, które mogą być zaklasyfikowane jako klinicznie otyłe, często są zupełnie nieświadome problemu.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia