Liczba wyników: 12219
Osoby, które doświadczały ostatnio zaburzeń pracy żołądka i jelit, mogły zmagać się z tymi dolegliwościami ze względu na falę upałów, mówią uczeni.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Od sposobu odżywiania się zależy nie tylko nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia, ale i wygląd. To przede wszystkim z diety uzyskujemy witaminy i minerały, których wszelkie niedobory mogą ujawniać się w postaci różnych, w tym widocznych na skórze, symptomów. Jedne produkty sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie, włosy lśnią, a paznokcie pozostają mocne, inne przyspieszają proces starzenia się wzmagając proces powstawania zmarszczek oraz osłabienia „czupryny".
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Trudno znaleźć minusy pracy w ogrodzie. To efektywna forma aktywności fizycznej i pozwala na zaopatrzenie się w zdrowe, rosnące pod troskliwym okiem ogrodnika, warzywa i owoce. Ogrodnictwo promują m. in. Michelle Obama i królowa Elżbieta II.
Jak zauważa francuskie stowarzyszenie Association Protection Foudre, każdego roku we Francji piorun trafia od 100 do 200 osób. Jakie są konsekwencje takiego uderzenia dla ciała ludzkiego? Czy może spowodować śmierć?
Gruźlica, a właściwie gruźlica człowieka (w przeciwieństwie do gruźlicy zwierząt) jest bakteryjną chorobą zakaźną. Atakuje najczęściej płuca (gruźlica płuc), choć może dotknąć również układ kostno-stawowy (gruźlica kości), nerki, mózg, skórę, układ limfatyczny (węzły chłonne) czy krwionośny. Nazwa "gruźlica" pochodzi od gruzełków - drobnych guzków - widocznych w badaniu histopatologicznym w tkankach zaatakowanych przez chorobę. Jest dość częstą chorobą zakaźna, w ostatnich dekadach niestety coraz częstszą. Wzrost liczby zachorowań na gruźlicę wiąże się z częstszymi zakażeniami HIV (gruźlica atakuje często osoby z upośledzoną odpornością), załamaniem w niektórych krajach (głównie w postkomunistycznych, w tym w Polsce oraz krajach byłego ZSRR) publicznych programów wykrywania i zwalczania gruźlicy oraz pojawieniem się lekoopornych odmian gruźlicy. Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony jest 24 marca.
Odkryto nową potencjalną strategię w leczeniu lęku. Modyfikowane chemicznie inhibitory enzymu COX-2 naturalnie aktywują naturalne endokannabinoidy u myszy bez skutków ubocznych dla przewodu pokarmowego.
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy. Tymczasem przyczyny otyłości są znacznie bardziej skomplikowane niż stereotypowe "objadanie się", a jej leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu.
Nie jest tajemnicą, że najlepsza gatunkowo jest kawa naturalna. Jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak. Czy jednak ona również najlepiej "stawia nas na nogi" i czy jest dla nas zdrowa?
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu