Liczba wyników: 14361
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Polska wciąż skutecznie broni się przed pandemią HIV, z którą borykają się nasi wschodni sąsiedzi. Niestety, również w naszym kraju liczba nowo wykrytych zakażeń rośnie z każdym rokiem. Co gorsza, o swoim zakażeniu wie zaledwie co czwarta seropozytywna osoba.
Muzyka silnie oddziałuje na zdolności poznawcze. 90-letnia kobieta, z którą z powodu demencji codzienny kontakt jest bardzo utrudniony, „wraca do siebie" po założeniu słuchawek...
"November Man" to takie ABC klasycznego kina sensacyjno-szpiegowskiego.
Haluksy, jak potocznie określa się syndrom palucha koślawego, to schorzenie o charakterze wykraczającym daleko poza medycynę estetyczną. Tego typu deformacja stopy z czasem może bowiem wywoływać dotkliwy ból utrudniający nawet normalne chodzenie. A w takim wypadku jedynym wyjściem staje się leczenie operacyjne.
Cukier z brzozy, lukrecja, olej kokosowy… Sprawdź, co jeszcze może być zdrowe dla zębów. Poznaj stomatologiczne super-foody i nadzieje naukowców. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi codziennego szczotkowania zębów.
Prawdą jest, że menopauza wiąże się z dużymi zmianami hormonalnymi i może skutkować różnymi dolegliwościami, w tym zmniejszoną ochotą na seks. Okazuje się jednak, że klimakterium to zaledwie jeden z czynników spadku libido, inne obejmują jakość związku i emocjonalne samopoczucie.
Osoby starsze, które żyją w nieszczęśliwym małżeństwie, odznaczają się zwiększonym ryzykiem chorób serca. Bardziej narażone są kobiety.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Roślina mimo, że nie jest powszechnie znana, to z powodzeniem uprawiana jest w naszym kraju. Wyglądem przypomina oset, ale ma piękne (choć kolczaste) biało-zielone liście. Kwitnie na kolor fioletowy w okresie od lipca do sierpnia. Ostropest jest rośliną miododajną i może być też traktowany jako roślina ozdobna. Przede wszystkim jest jednak rośliną leczniczą.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia