Liczba wyników: 13669
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Roślina mimo, że nie jest powszechnie znana, to z powodzeniem uprawiana jest w naszym kraju. Wyglądem przypomina oset, ale ma piękne (choć kolczaste) biało-zielone liście. Kwitnie na kolor fioletowy w okresie od lipca do sierpnia. Ostropest jest rośliną miododajną i może być też traktowany jako roślina ozdobna. Przede wszystkim jest jednak rośliną leczniczą.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Ze statystyk wynika, że około 3 procent Polaków korzysta z elektronicznych papierosów. Jedni używają ich, bo chcą rzucić palenie, drugich przekonuje to, że „palić” można prawie wszędzie. Chociaż nie ma badań, które jednoznacznie wskazywałyby na szkodliwość e-papierosów, Ministerstwo Zdrowia wypowiada im wojnę.
Wiele mówi się o tym, że powinniśmy odżywiać się zdrowo, że to co jemy ma wpływ na nasz organizm, a niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn rosnącej liczby różnych schorzeń, a także tych bardzo niebezpiecznych określanych mianem chorób cywilizacyjnych. Jednym słowem dieta się nam opłaca, ponieważ dobra kondycja organizmu to także dobre samopoczucie, zredukowanie różnych nieprzyjemnych dolegliwości, wspaniała profilaktyka wielu różnych chorób, spokojny sen i dużo energii do działania.
Rozpoczeła się coroczna akcja "16 dni przeciwko przemocy wobec kobiet". Inauguracja miała miejsce 25 listopada, w dniu obchodzonym jako Międzynarodowy Dzień Eliminacji Przemocy wobec Kobiet.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
To przykra dolegliwość nie tylko dla cierpiącej z jej powodu osoby, ale też dla jej bliskich. 30 procent kobiet i nawet 60 procent mężczyzn po 60. roku życia chrapie. Większość z nich prawdopodobnie nie ma świadomości, że chrapanie jest chorobą, którą można i trzeba leczyć.
Coraz więcej kobiet cierpi na nadmierne wypadanie włosów. Dolegliwość ta nie jest wyłącznie efektem gwałtownych zmian hormonalnych. Styl życia, chroniczny stres i nadmiar obowiązków może doprowadzić nawet do... wyłysienia. Jak zapewnić swoim włosom źródło niezbędnych elementów i powstrzymać ich wypadanie?
Witamina E to składnik wielu kosmetyków mających pomóc w zachowaniu zdrowego i młodego wyglądu.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia