Liczba wyników: 4969
Niedobór witaminy D jest związany z szeregiem problemów zdrowotnych - od chorób serca i cukrzycy do niektórych rodzajów raka. Okazuje się, że łączy się także z wyższym ryzykiem depresji.
W najlepszym wypadku twoje dziąsła opuchną i będą krwawić, w najgorszym – umocowane na nich zęby wypadną bezpowrotnie. W wyniku powikłań ryzykujesz też m.in. miażdżycą i chorobami serca, cukrzycą, a nawet udarem. Niestety, wciąż wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy z tych zagrożeń.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.
W ciągu ostatnich kilku dekad rozmaite badania wykazały, że negatywne stany, takie jak depresja, gniew, lęk i wrogość, mogą być szkodliwe dla układu krążenia. Mniej wiadomo na temat pozytywnych psychologicznych aspektów związanych ze zdrowiem serca.
Picie niewielkich ilości czerwonego wina jest powszechnie uważane za ochronne dla serca. Okazuje się, że kieliszek lub dwa tego trunku przed zapaleniem papierosa może przeciwdziałać niektórym krótkoterminowym negatywnym skutkom palenia w naczyniach krwionośnych.
WHO podaje, że na całym świecie na cukrzycę choruje ponad 400 milionów ludzi. Choroba jest główną przyczyną utraty wzroku, niewydolności nerek, zawału serca, udaru i amputacji kończyn. Zobacz, jak się ją diagnozuje.
Warto zachować zwyczaj picia herbaty. Nawet jeśli nasze rodzime przyzwyczajenie podawania jej do posiłku jest niezrozumiałe dla takich smakoszy tego napoju, jak Brytyjczycy, dobrze jest ją serwować bez względu na odstępstwa od tradycji. Picie herbaty może uchronić przed problemami ze zdrowiem serca.
Eksperci alarmują, że otyłość jest coraz powszechniejszym problemem i coraz więcej ludzi - biorąc sobie do serca apele lekarzy - podejmuje wysiłek odchudzania. Proces utraty na wadze jest jednak znacznym wyzwaniem i sprzyja objawom depresji, wynika z nowych badań.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami