Liczba wyników: 4515
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.
W badaniach na myszach dowiedziono, że podawane do nosa dwie substancje, ryfampicyna i resweratrol, skutecznie zapobiegają demencji.
Dobra edukacja to nie tylko większe szanse na udaną karierę i rozwój osobowości, ale również pozytywny wpływ na nasze mózgi, gdy się starzejemy, mówią eksperci z Uniwersytetu w Zurychu.
Codzienne ćwiczenia osłabiają liczne szkodliwe fizjologicznych skutków krótkotrwałego przejadania się i czasowego braku aktywności. Jeśli więc jesteś aktywny/aktywna na co dzień masz szanse na zdrowsze przebycie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Istnieje wyraźny związek pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w ciągu pięciu do dziesięciu lat od dłuższej antybiotykoterapii.
Wraz z pojawieniem się nowych wariantów SARS-CoV-2 na całym świecie przyspiesza rozprzestrzenianie się pandemii. Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili sprawdzić poziom przeciwciał po infekcji i szczepieniach.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
W ostatnim czasie opracowano sposoby mierzenia wieku biologicznego poprzez monitorowanie zmian w DNA, które zachodzą naturalnie wraz z wiekiem, ale występują w różnym czasie u różnych ludzi. Te „zegary epigenetyczne" okazują się lepszymi czynnikami określającymi długość życia i zdrowia niż wiek metrykalny. Odkryto, że przewlekły stres przyspiesza ten życiowy zegar.
Odpowiednia kontrola glikemii ma ważne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka w przypadku otyłości i cukrzycy typu 2. Znaczna i trwała utrata masy ciała jako taka zapewnia ochronę przed rakiem, ale już przy dobrej kontroli poziomu glukozy liczba zachorowań na nowotwór także znacząco spada, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.