Liczba wyników: 3874
Nocne zgrzytanie zębami i zaciskanie górnej oraz dolnej szczęki określane jest jako bruksizm. Dolegliwość ma różne konsekwencje zdrowotne, w tym mogą mieć związek z rozwojem zaburzeń stawu skroniowo-żuchwowego.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Praktykowanie jogi jako dodatku do przepianego leczenia migreny może osłabić objawy choroby. Joga może pomóc osobom cierpiącym na migrenowe bóle głowy - ataki występują rzadziej, krócej trwają i są mniej bolesne.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Warto pamiętać, by dobry sen był priorytetem, przypominają uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii - nowe badania pokazują, że zaburzenia snu mogą wiązać się z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
W wieku 95 lat zmarł Joseph Ratzinger, emerytowany papież Benedykt XVI.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Osoby, którym regularnie cofa się pokarm z żołądka do jamy ustnej, ale bez znanej przyczyny, mogą cierpieć na stan zwany zespołem przeżuwania (zespołem ruminacji). Jest on często mylony z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co wielu pacjentów nie jest odpowiednio leczonych.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.