Liczba wyników: 3037
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Ćwiczenia oddziałują na postrzeganie temperatury ciała w zimnym otoczeniu.
Zapobieganie zawałom serca może pomóc spowolnić osłabienie funkcji poznawczych.
Jak się wydaje, nadciśnienie przyspiesza osłabienie funkcji poznawczych u osób w średnim i starszym wieku, a leczenie tej dolegliwości może spowolnić proces rozwoju wspomnianych zaburzeń.
Już wiadomo, dlaczego w dojrzałym wieku częściej przybieramy na wadze. Rzecz wcale nie musi dotyczyć spowolnienia metabolizmu.
Jedni sądzą, że zima doskonały czas na rozpoczęcie nowych treningów, inni z kolei wykorzystują ją jako wymówkę, by zalegać pod kocem na kanapie. Oto kilka ważnych wskazówek na temat tego, jak być aktywnym, gdy utrzymuje się niska temperatura.
Szacuje się, że do 2050 roku nawet 152 milionów ludzi na całym świecie będzie zmagało się z chorobą Alzheimera. Jak dotąd, nie istnieją leki, które znacząco wpływałyby na zapobieganie lub odwracanie zaburzeń funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów pokazuje jednak, że dbałość o odpowiedni styl życia i osłabianie ryzyka naczyniowego ma korzystny wpływ na ogólną sprawność poznawczą.
Stres może osłabiać pamięci krótkotrwałą u osób starszych.
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.