Liczba wyników: 4264
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Pacjenci z otyłością, ale dobrym zdrowiem metabolicznym nie są zagrożeni przedwczesną śmiercią, uważają medycy z Uniwersytetu Yorku.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Wraz z wiekiem mózg „płaci" za zwiększone obciążenie serca, ponieważ z biegiem lat duże tętnice organizmu sztywnieją, powodując uszkodzenie m. in. najmniejszych naczyń krwionośnych w mózgu.
Kawa jest raczej kojarzona z korzyściami dla zdrowia mózgu i całego organizmu, teraz jednak odkryto, że jej większe ilości mogą nie służyć działaniu naszego umysłu.
Osoby, które właśnie rozpoczynają leczenie nadciśnienia, mogą zażywać leki dwóch różnych klas - inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) i blokery receptora angiotensyny (ARB). Jak się okazuje, typ ARB rzadziej wywołuje działania niepożądane.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami