Liczba wyników: 1295
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Już wakacje, a wraz z nimi urlopy i podróże tam, gdzie będziemy mogli cieszyć się gorącymi temperaturami i słońcem. Czas przed wyjazdem wykorzystajmy na poznanie mapy. Nie chodzi jednak, o plan miejsc, do których się udajemy, ale o mapę znamion, które mamy na ciele. Ta wiedza może się okazać ważniejsza niż wszystko, co wyczytamy w jakimkolwiek przewodniku.
Wakacyje to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku rośnie liczba turystów z naszego kraju, którzy za cel swoich urlopowych wojaży obierają zagraniczne kurorty lub decydują się na przygodę życia w odległych, tropikalnych zakamarkach świata.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Zdarza Ci się mylić podobnie wyglądające litery, a linia prosta dla innych Tobie wydaje się krzywa? Szukasz przyczyny częstego bólu głowy i zmęczenia? Możesz znajdować się w grupie osób cierpiących na astygmatyzm. Szacuje się, że 40% ludzi na świecie dotyka ten problem - a nawet jedna trzecia z nich może o tym nie wiedzieć.
Zakupy w Internecie to niemal codzienność. W ubiegłym roku skorzystało z nich aż 74% internautów. Poza tym, że okazje i przeceny trwają tutaj 24h na dobę, jest to także spora oszczędność czasu, co przy obecnym tempie życia nabiera kluczowego znaczenia. Handel w sieci niesie jednak wiele zagrożeń i pułapek, które często niepotrzebnie bagatelizujemy. O czym warto pamiętać?
Zakład Ubezpieczeń Społecznych jest coraz lepiej oceniany. Zadowolenie z jakości obsługi w ZUS jest większe niż w innych urzędach, a dorównują mu tylko urzędy samorządowe. Takie wnioski płyną z drugiej fali badań przeprowadzonych przez pracownię Millward Brown SMG/KRC, a współfinansowanych przez Unię Europejską.
Jak to się dzieje, że psy wiedzą, kiedy prosić o jedzenie i rozrabiają, gdy właściciele nie patrzą? Sposób, w jaki psy odpowiadają na poziom uważności swoich właścicieli, daje wiedzę na temat metod, dzięki którym psy uczą się ludzkich zachowań. Sposób postępowania człowieka jest przyswajany przez psa dzięki połączeniu konkretnych wskazówek, kontekstu i poprzednich doświadczeń.
W teorii nic, co ludzkie nie powinno być nam obce. Zdawać by się mogło, że w XXI w. tabu dotyczące wielu tematów zostało zniesione. Tymczasem sprawy, o których wstydzimy się mówić ciągle istnieją; co więcej - zmieniają się cyklicznie co kilkanaście - kilkadziesiąt lat. Co ciekawe, walka z niektórymi chorobami niegdyś objętymi tabu dzisiaj staje się przedmiotem wielu edukacyjnych akcji społecznych.