Liczba wyników: 6163
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Zdarza się, że starsi pracownicy mogą przedwcześnie opuszczać rynek pracy ze względu na negatywne stereotypy dotyczące seniorskiego wieku.
Aktywność fizyczna ma większy wpływ na utrzymanie znacznej utraty wagi niż stosowana dieta.
Ludzie, którzy są sfrustrowani, ponieważ ich podstawowe psychologiczne potrzeby nie są zaspokojone, częściej mają powtarzające się koszmary senne.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Kobiety w średnim wieku, które zmagają się z depresją są prawie dwukrotnie bardziej narażone na udar niż panie w tym samym wieku bez takich problemów psychicznych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami