Liczba wyników: 3293
Kieliszek wina wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii.
Jeśli stosujesz dietę bogatą w białko roślinne, zwiększasz swoje szanse na długowieczność.
Słoneczne ostatnie dni wakacji mogą nie tylko poprawić humor i zwiększyć poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się że światło Słońca ma pewien wpływ na wagę.
Różne diety ograniczają różne składniki odżywcze, co ma zmniejszyć wagę i zapewnić efektywne odchudzanie. Nowe chińsko-brytyjskie badania pokazują, że głównym winowajcą odpowiadającym za nabywanie dodatkowych kilogramów jest tłuszcz.
Kanadyjscy uczeni przeanalizowali wyniki kilkudziesięciu badań i odkryli, że soja może istotnie poprawić zdrowie serca.
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
Wątłość czy osłabienie (ang. frailty) to obecność takich czynników, jak poczucie wyczerpania, zmniejszenie sił, spowolnienie, niecelowa utrata masy ciała i niska aktywność fizyczna. Cierpi na nie wielu starszych ludzi i według uczonych nie jest to normalny element jesieni życia, ale objaw chorobowy.
Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Z nowych badań u myszach wynika, że dieta o niższym poziomie jednego z aminokwasów skutkowała efektywniejszym leczeniem nowotworu.
Zmora naszych czasów, czyli poczucie osamotnienia, ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Jeśli chodzi o pierwsze z wymienionych, jak się okazuje, dużą rolę odgrywa tu osłabienie układu odpornościowego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami