Liczba wyników: 1015
Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.
Każdy element ludzkiego organizmu wymaga troski. Nie inaczej jest w przypadku mózgu. Ponieważ średnia długość życia wydłuża się, otępienie staje się bardziej powszechne. Badania Laury Fratiglioni, szwedzkiej naukowiec, wykazały, że każdy może zminimalizować ryzyko zachorowania.
Starość w kulturze europejskiej źle się kojarzy. Choć z jednej strony w powszechnej wyobraźni sędziwa osoba stanowi wyobrażenie mędrca i mentora, to jednocześnie jesień życia od dawna wiązana była z przykrym okresem zmagania się z rozmaitymi dolegliwościami. Temat był na tyle ważki, że wiele wieków przed powstaniem gerontologii zajmowali się nim rozmaici specjaliści. Nawet filozofowie nie pomijali opisywanego problemu, np. Cyceron w swoim traktacie "Katon Starszy o starości" pragnął "odczarować" ponurą wizję jesieni życia. Jak się okazuje, kobiety odczuwają silniejszy lęk przed wiekiem sędziwym niż mężczyźni. Jakie są przyczyny tego strachu, zbadali uczeni.
Uczeni z Newcastle University odkryli, że regularne picie zielonej herbaty może wykazywać działanie ochronne przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Starsi palacze są w większym stopniu narażeni na uszkodzenia istoty szarej (łac. substantia grisea) i spadek funkcji poznawczych w porównaniu do osób wolnych od wspomnianego nałogu.
Nowe badania wykazały, że osoby starsze z większym obwodem talii, wysokim ciśnieniem krwi i pozostałymi objawami syndromu metabolicznego, są bardziej narażone na problemy z pamięcią.
Wyższe stężenie kwasu mlekowego może sygnalizować starzenie się mózgu, mówią szwedzcy badacze.
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Wesołość i przyjacielskie nastawienie pomoże powstrzymać rozwój demencji.