Liczba wyników: 2808
Przeciętny polski konsument zjada pod różnymi postaciami około 160 sztuk jaj rocznie, podczas kiedy mieszkaniec krajów Europy Zachodniej powyżej 200, zaś na Ukrainie spożycie przekracza 300 sztuk rocznie.
Smakosze zielonej herbaty mają wiele powodów do radości. Ich przysmak jest sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami, pomaga również wrócić do formy. Przedstawiamy powody, dla których warto wcielić go do codziennej diety.
Wiosna to czas zmian nie tylko w naturze ale też w naszym ogólnym samopoczuciu. Niestety, nie są one zazwyczaj tak korzystne jak te za oknem. Często czujemy przemęczenie, apatię, senność, męczące bóle głowy i mięśni. Takie objawy są typowe dla okresu przesilenia wiosennego. Nie znaczy to jednak, że musimy z nimi żyć.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują kondycję organizmu. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
Święta Wielkanocne to nie tylko moment odrodzenia duchowego, ale też czas, w którym przyroda budzi się do życia. Z jednej strony jest to chwila zadumy i refleksji, a z drugiej zwiastun pory roku, na którą wszyscy czekają. Termin tego najważniejszego święta Chrześcijan jest ruchomy i wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wiele tradycji wywodzi się z czasów pogańskich, gdzie celebrowano koniec zimy radosnymi zabawami, które w nieco zmienionej formie przetrwały do dnia dzisiejszego.
E-papierosy mają być zdrowszym odpowiednikiem standardowych papierosów, ale kolejne badania wskazują, że również poważnie mogą szkodzić naszemu organizmowi.
Nieskazitelnie gładkie twarze, które możemy podziwiać w mediach, to często nic więcej, jak tylko efekt perfekcyjnego makijażu lub zjawiska potocznie określanego mianem „magii Photoshopa”. Jednak twarz może wyglądać pięknie i zdrowo, nawet jeśli na co dzień zmagamy się z różnego typu defektami skórnymi, a nie dysponujemy arsenałem sztuczek stosowanych w świecie mediów czy modelingu?
Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.