Liczba wyników: 2780
Nieskazitelnie gładkie twarze, które możemy podziwiać w mediach, to często nic więcej, jak tylko efekt perfekcyjnego makijażu lub zjawiska potocznie określanego mianem „magii Photoshopa”. Jednak twarz może wyglądać pięknie i zdrowo, nawet jeśli na co dzień zmagamy się z różnego typu defektami skórnymi, a nie dysponujemy arsenałem sztuczek stosowanych w świecie mediów czy modelingu?
Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Chyba każdy z nas zapytany o to, czy należy dbać o wzrok, udzieliłby odpowiedzi twierdzącej. Jednak zdarza się, że w rzeczywistości nie przykładamy specjalnej uwagi do profilaktyki dobrego widzenia, a często nawet nieświadomie utrwalamy nawyki, które mogą zaszkodzić naszym oczom.
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Na to pytanie chcieli odpowiedzieć uczeni ze Stanford University i sprawdzili, jakie efekty daje dieta w przypadku osób, które mogłyby mieć genetyczne tendencje do tycia.
Regularne jedzenie ryb może mieć związek z niższym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.