Liczba wyników: 5548
Na kontrolę cukru we krwi, która jest zaburzona u osób z cukrzycą, mają wpływ różne czynniki, w tym czas posiłków w odniesieniu do pory do snu, a także poziom melatoniny, hormonu uwalnianego głównie w nocy, który pomaga regulować cykle snu i czuwania.
Niemal u jednej trzeciej (u 32 na 100) seniorów zarażonych COVID-19 w 2020 roku rozwinęła co najmniej jedna nowa choroba, która wymagała pomocy medycznej w ciągu kilku miesięcy po początkowym zakażeniu. To znacznie więcej niż wśród osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Osoby z łagodnymi urazami mózgu mogą być bardziej narażone na zaburzenie lub osłabienie funkcji poznawczych rok później, w porównaniu z ludźmi, którzy nie doznali urazu. Co więcej, ludzie z problemami poznawczymi częściej też zmagali się z innymi objawami, takimi jak lęk i niższe zadowolenie z życia.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Suplement opracowany dla wspomagania naturalnych procesów organizmu wydaje się poprawiać wytrzymałość mięśni i funkcje mitochondriów. Urolityna A może pomóc wzmocnić lub przedłużyć aktywność mięśni u osób starzejących się lub cierpiących na choroby utrudniające aktywność fizyczną.
Aktywni fizycznie seniorzy mogą uchronić się przed skutkami uszkodzenia obszarów mózgu, które mogą wpływać na ich zdolności ruchowe.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Pory roku oddziałują na nasze emocje i życie społeczne. Negatywne emocje są zwykle przytłumione latem, natomiast częstotliwość występowania sezonowych zaburzeń afektywnych jest największa w miesiącach zimowych o najmniejszej ilości słońca. To opioidy w mózgu regulują zarówno nastrój, jak to, na ile jesteśmy towarzyscy.
Seniorzy, którzy dołączają do zajęć grupowych, osłabiają u siebie poczucie samotności i izolacji społecznej.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.