Liczba wyników: 3720
Związki znajdujące się w konopiach indyjskich mogą okazać się skuteczne w leczeniu chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Piwo może być znaczącym źródłem krzemu, kluczowego składnika zwiększającego gęstość mineralną kości. Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis ocenili komercyjną produkcję piwa, aby określić związek między jej metodami a wynikającą z niej zawartością krzemu.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Opiekunowie pacjentów cierpiących na różne choroby przewlekłe sami są podatni na rozwój problemów z układem sercowo-naczyniowym.