Liczba wyników: 3293
W wyniku upowszechnienia oświetlenia LED i urządzeń elektronicznych, jesteśmy coraz częściej narażeni na ekspozycję na niebieskie światło, co może wywoływać określone, niekorzystne efekty.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza, na tzw. pył zwieszony (PM), ma związek z wypadaniem włosów u ludzi.
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Demencja, w tym choroba Alzheimera, to jedno z największych wyzwań współczesnych systemów opieki zdrowotnej. Starzenie się wielu społeczeństw sprawia, że silnie wzrasta liczba ludzi zmagajacych się z tymi chorobami. Coraz częściej też zatem prowadzone są badania poszukujące możliwości zapobiegania tym dolegliwościom i ich leczenia. Testy pokazały, że substancja o nazwie cholina może mieć istotne znaczenie w profikaktyce otępienia.
Regularne jedzenie orzechów - mimo że są one kaloryczne - może pomóc utrzymać prawidłową masę ciała i nie tyć.
O nowej sztuce, pracy aktorów, reżysera i scenarzysty, o roli muzyki i świateł w teatrze oraz o tym… jak spakować rekwizyty i meble do samochodu osobowego opowiadają aktorzy z „MAM Teatr” – Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Im sprawniejsze jest ciało, tym umysł lepiej wypada w testach zdolności myślenia.
Wystarczy jeść orzechy dwa razy w tygodniu, by o kilkanaście procent zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami