Liczba wyników: 12280
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Osoby cierpiące z powodu klinicznej depresji mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym życiu, wynika z badań uczonych Rush University.
Ograniczenie ilości spożywanego jedzenia i regularne ćwiczenia mogą mieć znaczenie, gdy cierpi się z powodu bólu i ograniczenia ruchu w wyniku choroby zwyrodnieniowej stawów w kolanach.
Ludzie wykonujący kreatywne zawody częściej są leczeni na choroby psychiczne niż ogólna populacja. To szczególne połączenie odkryto pomiędzy pisarstwem a schizofrenią.
Nowe badania europejskie wskazują, że wielu pacjentów w wieku 75 i więcej lat nie ma dostępu do leczenia, które jest im niezbędne, by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej (CVD).
Zbyt mała lub zbyt duża ilość snu zwiększa tempo osłabienia zdolności mentalnych wśród starszych kobiet i może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Choroby serca stanowią najczęstszą przyczynę śmierci w Polsce. Zapadalność na nie ciągle rośnie, ponieważ na czynniki ryzyka ma wpływ powszechny współcześnie niezdrowy styl życia. Najskuteczniejszą ochroną przed chorobami serca jest profilaktyka, która powinna obejmować zarówno wypracowanie zdrowych nawyków, jak i regularne badania.
Cykle diety, które przypominają post, wydają się zmniejszać objawy choroby Alzheimera u myszy, które zmodyfikowano genetycznie tak, by rozwijała się u nich demencja.
Japończycy opracowali metodę wykrywania charakterystycznych dla choroby Alzheimera złogów beta amyloidu w mózgu na podstawie biomarkerów w próbkach krwi.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia